Prohledat tento blog

středa 27. března 2019

Říčka Stropnice


Řeka pramení na hranicích České republika a Rakouska v Novohradských horách na svahu Vysoké v nadmořské výšce 780 m. Vlastní pramen je v Rakousku. Nejprve teče severním až severovýchodním směrem. Pod Horní Stropnicí se na řece nachází vodní nádrž Humnice. Pod ní Stropnice protéká parkem Terčino údolí. Dále po proudu u Nových Hradů posiluje tok říčky zprava Novohradský potok. Zhruba po dalších pěti kilometrech (pod ústím Vyšenského potoka) se řeka obrací na severozápad. Tímto směrem proudí až k Borovanům, odkud dále pokračuje na západ. Nedaleko svého ústí na 5,0 říčním kilometru přibírá Stropnice zleva svůj největší přítok Svinenský potok, který je dlouhý 30 kilometrů. Vlévá se u Dolní Stropnice do řeky Malše na jejím 16,8 říčním kilometru v nadmořské výšce 400 m.
Zdroj:Wikipedie

S řekou Stropnicí jsem se měla možnost seznámit při naší procházce Terčiným údolím. Je to kouzelná říčka, její jarní proud v době našeho setkání přinášel poselství tání a nového zrození.
















1 komentář:

  1. Kráska:) Já nedávno takhle obdivovala řeku Moravu. Koukala jsem, kde pramení, kudy vede, kam ústí. Je to impozantní:)

    zdraví supice
    www.supice.blog.cz

    OdpovědětVymazat